چقدر محتمل است تا 10 سال آینده بیماری قلبی بگیرید؟

به گزارش وبلاگ بارسلونا، سالانه 17.5 میلیون نفر در جهان در اثر بیماری های قلبی – عروقی جان خود را از دست می دهند. شیوه زندگی و عوامل رفتاری در بروز این بیماری ها موثر است. بر همین اساس وزارت بهداشت برای پیشگیری از بروز بیماری های قلبی و کنترل سکته ها و مرگ و میر زودرس، طرح خطرسنجی قلبی _ عروقی را در خانه های بهداشت اجرا می نماید.

چقدر محتمل است تا 10 سال آینده بیماری قلبی بگیرید؟

به گزارش وبلاگ بارسلونا، 29 سپتامبر(7مهر)، به عنوان روز جهانی قلب نامگذاری گردیده است. هدف از این روز ارتقای سلامت قلب و تشکیل کمپین هایی برای اطلاع رسانی از این بیماری و راه های پیشگیری و کنترل آن است. شعار بین المللی روز جهانی قلب نیز My heart, Your heart، قلب من، قلب تو انتخاب گردیده است.

هم پیمان برای سلامت قلب

در ایران نیز شعاری تحت عنوان هم پیمان برای سلامت قلب برای این روز نام گذاری گردیده است. هدف از این شعار هم پیمان شدن برای سلامت قلب هایمان است. در این پیمان قول می دهیم مراقب تغذیه و فعالیت بدنی خود باشیم، قول می دهیم سیگار نکشیم و الکل ننوشیم. این یک قول ساده برای قلب من و قلب تو است تا به قلب خود و سلامتش متعهد باشیم.

بنا بر اعلام وزارت بهداشت، سالانه 17.5 میلیون نفر در جهان در اثر بیماری های قلبی – عروقی جان خود را از دست می دهند. پیش بینی می گردد تا سال 2030 این آمار به 23میلیون نفر برسد. تقریبا در تمامی کشورها اولین عامل مرگ ومیر، بیماری های قلبی است.

سکته های قلبی، اولین عامل مرگ در ایران

اولین و مهم ترین عامل مرگ ومیر در ایران ناشی ازسکته های قلبی است که حدودا 44 درصد مرگ ومیر در کشور را شامل می گردد. در رده دوم عامل مرگ میر نیز سکته های مغزی قرار می گیرند.

افزایش بیماری های قلبی علل زیادی دارد. بیماری های قلبی ممکن است ژنتیکی باشند و به طور مادرزادی از همان بدو تولد در فرد بروز نمایند. اما موثرترین و عمده ترین علل در بروز بیماری ها و سکته های قلبی، عومل محیطی و شیوه زندگی فرد در جوامع مختلف است.

چهار عامل اصلی بروز بیماری های غیرواگیر

بیماری های قلبی – عروقی، سرطان، دیابت و بیماری های مزمن تنفسی از عمده ترین بیماری های غیرواگیر هستند که در راس آن ها بیماری های قلبی – عروقی است. چهارعامل رفتاری مشترک تغذیه ناسالم، فعالیت بدنی اندک، مصرف الکل و استعمال دخانیات در بروز بیماری های غیرواگیر نقش دارند. اگر اصلاحی در این چهار رفتار صورت گیرد از مجموعه بیماری های مذکور کاسته می گردد.

تغذیه ناسالم یکی از دلایل بروز بیماری های قلبی است که در بعضی جوامع به صورت سوءتغذیه و در بعضی دیگر با افزایش میزان مصرف مواد غذایی آن هم با روش های غیربهداشتی، بروز می نماید. برای داشتن یک تغذیه سالم، رژیم غذایی مناسب برا یفرد توصیه می گردد؛ برای مثال، مصرف روزانه کمتر از پنج گرم نمک، مصرف روزانه حداقل پنج سهم میوه و سبزی (حدود 400 گرم)، پرهیز از مصرف شیرینی و چربی زیاد.

صنعتی شدن جوامع و افزایش ظهور فضای مجازی بین مردم، موجب کم تحرکی آن ها گردیده است. توصیه برای پیشگیری از وقوع بیماری های قلبی، تحرک و فعالیت بدنی کافی است. هر فرد باید 150 دقیقه در سه تا پنج نوبت منظم در طول هفته ورزش های هوازی (پیاده روی، شنا، فوتبال، والیبال و ...) انجام دهد.

از طرفی هم احتمال بروز حملات قلبی در افراد سیگاری 2 تا 3 برابر بیشتر از غیر سیگاری ها است.در سیگاری ها سکته قلبی عامل کشنده تری نسبت به غیر سیگاری هاست که احتمالا به علت اثرات دخانیات به عنوان سم برای عضلات قلب است. خطرات حمله قلبی در زنان سیگاری بالای 40 سال که قرص های ضدبارداری مصرف می نمایند نیز بالاتر است.

درباره مصرف الکل و دخانیات نیز تاکید بر این است که به طور قطع از مصرف آن ها خودداری گردد و در برابر دود دست دوم هم قرار نگیریم. خطر حمله قلبی طی یک سال بعد از ترک سیگار نصف می گردد، این خطر پس از پنج سال برابر با افراد غیر سیگاری خواهد شد. ترک سیگار بعد از یک حمله قلبی می تواند شانس حمله بعدی را نصف کند.

دکتر علیرضا مهدوی - معاون دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت در گفت گو با وبلاگ بارسلونا، درباره برنامه های پیشگیری از بیماری های قلبی و هدف آن می گوید: ممکن است تعداد مرگ و سکته های ناشی از بیماری های قلبی، افزایش یابد، بر همین اساس برنامه هایی برای پیشگیری از بروز بیماری های قلبی وجود دارد. هدف از این برنامه ها، کنترل سکته ها و مرگ ومیرهای زودرس (سنین 30 تا 70 سالگی) ناشی از بیماری های قلبی و تعویق انداختن آن به سنین بعد از 70 سالگی است.

اجرای طرح خطر سنجی قلبی - عروقی در خانه های بهداشت

وی درباره برنامه های وزارت بهداشت در رابطه با پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی شرح می دهد و می گوید: از یکی دو سال گذشته، وزارت بهداشت برنامه هایی را برای پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی – عروقی، دیابت، فشارخون و... طراحی نموده است. این برنامه با نام طرح خطرسنجی قلبی – عروقی(معین احتمال وقوع یک حادثه کشنده یا غیر کشنده برای 10 سال آینده) در مراکز و خانه های بهداشت در سطح یک ارایه خدمات، در حال اجراست.

چند درصد ممکن است تا 10 سال آینده بیماری قلبی بگیرید؟

مهدوی ادامه می دهد: خطر وقوع یک حادثه کشنده یا غیرکشنده قلبی را با توجه به سن فرد، با اندازه گیری فشارخون، کلسترول، قند خون در افراد محاسبه می کنیم. عمده گروهی که در معرض خطر بیماری های قلبی هستند در سنین 40 تا 75 سالگی قرار دارند، ما افراد را از 30 سالگی به بالا آنالیز می کنیم و آن ها را آگاه می کنیم چند درصد ممکن است در یک دهه آینده دچار حملات قلبی شوند.

روند کاهشی سن ابتلا به بیماری های قلبی

وی با بیان اینکه سن ابتلا به بیماری های قلبی روند کاهشی را طی می نماید و دلیل این روند کاهشی، افزایش وزن، کم تحرکی و افزایش مصرف دخانیات و الکل است، می افزاید: توصیه ما به همه افراد این است که تغذیه مناسب و سالم، تحرک کافی داشته باشند و از استعمال دخانیات و مصرف الکل خودداری نمایند. در افرادی که احتمال بروز بیماری قلبی وجود دارد، بر اساس میزان خطر برررسی گردیده، دارو درمانی را آغاز می کنیم.

مهدوی ادامه می دهد: در افردای که خطر بالای 30 درصد دارند، کنترل فشار خون، قند خون(در صورت داشتن دیابت) را آغاز نموده و به این افراد داروهای کاهنده چربی خون (استاتین) تجویز می کنیم. این نوع داروها را به دیابتی های بالای 40 سال که چربی خون نرمالی دارند نیز تجویز می گردد. این داروها از رسوب چربی در رگ های قلب جلوگیری می نماید.

فراوری داخلی اغلب داروهای قلبی

رییس اداره قلب و عروق وزارت بهداشت درباره فراوری داروهای قلبی در کشور نیز می گوید: اغلب داروهای قلبی – عروقی رایج در کشور، فراوری داخل است. در عین حال ممکن است یک سری داروهای تخصصی که در شرایط خاص مصرف می گردد، وارداتی باشد.

کمبود دارو و تجهیزات قلبی نداریم

وی درپایان درباره شائبه هایی که در خصوص کمبود دارو و تجهیزات قلبی مطرح می گردد نیز می گوید: در حال حاضر مسئله ای در حوزه بهداشت عمومی و تهیه داروهای قلبی نداریم و امیدواریم از این به بعد هم مسئله ای پیش نیاید. اگر کمبود امکانات در یک بیمارستان خاص اتفاق بیفتد نباید آن را به کل کشور و تمام بیمارستان ها تعمیم داد. این تحریم ها و تحولات ارزی در این روزها برای همه ایجاد حساسیت نموده که در بعضی مواقع بی مورد است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

به "چقدر محتمل است تا 10 سال آینده بیماری قلبی بگیرید؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چقدر محتمل است تا 10 سال آینده بیماری قلبی بگیرید؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید