زمان احتمالی موج دوم کرونا در ایران چه ماهی است؟

به گزارش وبلاگ بارسلونا، مطابق محاسبات مرکز پژوهش ها، اگر فرایند سیر این ویروس در ایران مشابه با کشورهای شرق آسیا باشد، به نظر می رسد که در صورت وجود موج های بعدی این فرایند نیز در کشور ایران محسوس خواهد بود. باید در نظر گرفت که نسبت افراد ایمن و آسیب پذیر در یک جمعیت احتمال و بزرگی موج دوم را مشخص می نماید.

زمان احتمالی موج دوم کرونا در ایران چه ماهی است؟

به گزارش وبلاگ بارسلونا به نقل از جهانی اقتصاد، مرکز پژوهش های مجلس در یک گزارش زمان موج دوم بیماری کرونا در ایران را برآورد کرد. برآورد مرکز پژوهش ها نشان می دهد که براساس داده های وزارت بهداشت، مرحله اوج اولیه این بیماری در ایران هفته سوم یا چهارم فروردین باشد که درحال سپری کردن آن هستیم. براساس برآوردهای انجام شده اگر موج اول بیماری تا اوایل تیرماه 99 مهار نگردد،

در آن صورت به احتمال قوی موج اول و دوم تحت شرایط موجود از هم قابل تفکیک نخواهند بود. انتظار می رود در فصل بعدی سرما، این بیماری را مجددا تجربه کنیم و به احتمال قوی در ایران موج اول و دوم تحت شرایط موجود (سیر طولانی کنترل اپیدمی اول) ازهم قابل تفکیک نیست.

هر چند شبیه سازی بازوی پژوهشی مجلس حاکی از این است که احتمالا شهریور تا مهر، می تواند زمان موج دوم کرونا در کشور باشد. بنابر گزارش های رسمی مسوولان دولت و ستاد کرونا، پس از حدود 7 هفته از ورود ویروس به کشور، درحال حاضر منحنی ابتلا به نقطه اوج خود رسیده است و منحنی در شرایط مسطح قرار گرفته است و نظام ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در کشور نیز درحد پایداری قرار گرفته است.

به طوری که حدود 20 درصد ظرفیت خالی برای ارائه خدمت در اختیار دارد. مرکز پژوهش ها احتمال بروز موج دوم بیماری و زمان تقریبی آن را برآورد نموده و بعضی گزینه های سیاستی مناسب برای ارتقای مدیریت فرایند کنترل همه گیری را ارائه نموده است که بخشی از قسمت های آن در این گزارش می آید.

  • شرایط شیوع بیماری در استان ها

مطابق گزارش مرکز پژوهش ها، در بعضی استان ها از قبیل: قم، مازندران، خراسان رضوی و مرکزی، از اواخر هفته اول فروردین فرایند نزولی شروع شده است و در بعضی استان ها از قبیل: اصفهان، فارس، آذربایجان غربی و شرقی، یزد و ایلام شیب رشد کاسته شده و در بعضی استان ها نیز فرایند ابتلا افزایشی است. البته این تغییرات الزاما پایدار نیست و می تواند در هفته های آینده متناسب با سیاست های اتخاذ شده تغییر کند. آنچه معین است هنوز با کنترل موج اپیدمی کرونا در کشور فاصله داریم. موارد ابتلا و مرگ براساس میزان ایزولاسیون و انجام مداخلات مختلف شبیه سازی شده است. سناریوی پایه که ایزولاسیون صفر درصد را نمایندگی می نماید، نشان می دهد که بیماری تا 400 روز در کشور می ماند و تا آبان ماه 1399 به اوج خود می رسد.

با اجرای ایزولاسیون 10 درصد، تعداد مبتلایان در کل کشور به 2 میلیون و 400 هزار نفر خواهد رسید و 30 هزار و 700 نفر نیز در اثر ابتلا جان خود را از دست می دهند. براساس یافته های این مطالعه در ایزولاسیون 40 درصد، انتظار می رود که 811 هزار نفر مبتلا شده و حدود 6 هزار نفر فوت شوند. طبق شواهد علمی فراوری شده در جهان، ایزولاسیون زیر 70 درصد احتمال پیروزیت استراتژی فاصله گذاری فیزیکی برای هر مدتی بعید است. درحالی که رعایت جامعه در سطح 80 تا 90 درصد، احتمالا این بیماری را طی 13 تا 14 هفته کنترل می نماید.

  • مقایسه ایران و چین

در بین کشورهای درگیر ویروس، درصدهای متفاوتی از موارد شناسایی شده، منتهی به مرگ می گردد. علت درصد بالای مرگ ومیر در ایران در مقطع کنونی می تواند عمدتا به نوع سیاست انتخاب شده برای کنترل اپیدمی و البته عدم شناسایی همه موارد مثبت موجود در سطح کشور مرتبط باشد. با توجه به اینکه طبق اعلام چین، پیروز شده است موج اول اپیدمی را کنترل کند، مبنا قرار دادن آن برای مقایسه شرایط اپیدمی در کشورمان مناسب تر به نظر می رسد. براساس آنالیز مرکز پژوهش ها، در چین پس از حدود 2 هفته سیر افزایشی در تعداد مبتلایان، سیر نزولی پیدا کرد، این درحالی است که در ایران طی 6 هفته فرایند ابتلا، کماکان افزایشی است.

یکی از اصول پذیرفته شده برای کنترل اپیدمی بیماری های مسری تشخیص سریع واکنش سریع برای قطع زنجیره انتقال عامل بیماری است. باید توجه کرد که بالاخره اپیدمی این بیماری در کشورهای مختلف با ترکیب سنی، جنسی و درصد متفاوتی از سلامتی جامعه، در مدت زمان های متفاوت و با میزان مرگ ومیر و میزان ضررهای مالی و آسیب های اجتماعی متغیری رخ خواهد داد، آنچه مهم است، کاهش این پیامدها با اتخاذ سیاست های بهنگام عملی می گردد. در نتیجه نقش حاکمیت و دولت، در کنترل اپیدمی، کاهش هزینه های آن در ابعاد سلامتی، مالی و اجتماعی آن است.

  • چرا باید منتظر موج دوم باشیم؟

براساس شواهد موجود در جهان، کرونا درحال تبدیل شدن به دومین پاندمی عظیم بعد از آنفلوآنزای اسپانیایی در طول تاریخ است. گزارشی از چین از مثبت شدن مجدد تست ملکولی 3 تا 14 درصد بیماران کرونایی بهبود یافته حکایت دارد و این احتمالا می تواند نشانه ای از ایمنی ناپایدار بعد از ابتلا علیه ویروس باشد که احتیاج به تایید مجدد با گزارش از سایر کشورها دارد. موج دوم یک بیماری اپیدمیک زمانی است که به دنبال اتخاذ راهبردهایی از قبیل: قرنطینه، ایزوله سازی یا شرایط آب و هوایی، بیماری تحت کنترل درآمده، ولی به علت ایمنی ناپایدار در برابر ایپدمی یا پاندمی مجدد، احتمال ایجاد موج دوم بیماری وجود داشته باشد. چنین شرایطی در کشور چین مورد تصور است.

در ایران هنوز این بیماری در فاز گسترش بوده و به اوج اولیه خود نرسیده و موج اول آن خاتمه نیافته است. با توجه به ناشناخته بودن ماهیت ویروس و عدم قطعیت در خصوص متغیرهایی مانند دوره نهفتگی، نرخ ابتلا در انتهای موج اول، نرخ مرگ ومیر، تقویت یا تضعیف ویروس در جهش های آینده احتمالی و سیر زمان و... مشخص عظیمی و زمان بروز موج دوم با قطعیت بالا را با اشکال روبرو می نماید. کمااینکه در خصوص موج اول نیز برآوردها و پیش بینی های متناقض و متفاوت و حتی غیرمنطقی مطرح شد.

مدل های پیش بینی از ساده تا پیشرفته با 10 تا 20 فاکتور وجود دارد. با این حال، بعضی از کارشناسان و اپیدمیولوژیست ها معتقد هستند موج دوم شیوع بیماری رخ خواهد داد، ولی زمان و عظیمی آن به درستی قابل مشخص نیست، زیرا موضوع داینامیک و تحت تاثیر عوامل مختلف است. به نظر می رسد بیماری هایی نظیر کرونا رفتار فصلی داشته باشند؛ بنابراین انتظار می رود در فصل بعدی سرما، این بیماری را مجدد تجربه کنیم و به احتمال قوی در ایران موج اول و دوم تحت شرایط موجود (سیر طولانی کنترل اپیدمی اول) از هم قابل تفکیک نخواهند بود.

مرکز پژوهش های مجلس در این رابطه تجربیات کشورها در تقابل با سارس، آنفلوآنزای خوکی، آنفلوآنزا H. 1 N. 1 و آنفلوآنزای اسپانیایی را مرور نموده است. این مرکز معتقد است که اپیدمی سارس در سال 2003 باعث هوشیاری و حساسیت کشورهای آسیای شرق نسبت به همه گیری های ویروسی شد. همین امر باعث شد که در مقابله با کووید-19 از همان ابتدا با حساسیت بالا اقدامات شدید را برگزینند که موجب پیروزیت آن ها در مهار موج اول کووید-19 نسبت به دیگر کشورها شد. نگرانی اصلی کشورهای شرق آسیا از شروع موج دوم ویروس به واسطه ورود مسافران آلوده است.

به همین دلیل برای کنترل مسافران حین اپیدمی ها باید توجه و مداخله ویژه صورت گیرد تا از به وجود آمدن موج دوم اپیدمی به واسطه افرادی که به کشور برمی گردند، جلوگیری کرد. ممکن است کوشش ها برای فراوری واکسن و دستیابی به برنامه درمانی موثر پیش از شروع موج دوم شیوع این ویروس در زمستان آینده از سرعت کافی برخوردار نباشد. کنترل بیماری در تعداد اندکی از کشورها و در مقابل اوج دریافت آن در بعضی دیگر، الگوی اپیدمی ها و پاندمی های ویروسی در گذشته و ناقل بودن افراد بدون علامت، همگی احتمال به وجود آمدن موج دوم بیماری کرونا را تقویت می نماید.

از نظر کارشناسان مرکز پژوهش ها، اگر در عراق، پاکستان و... هنوز مشکل را نمی بینیم، ممکن است ناشی از بودن این کشورها در فازهای اولیه باشد؛ زیرا اپیدمی رفتار تصاعدی در شیوع دارد، بنابراین در کشورهایی که بیماری در آن ها دیرتر شیوع پیدا نموده است، باید منتظر بروز بیشتر در هفته های آینده باشیم. این موضوع از این نظر اهمیت دارد که اگر در آن موقع در کشور ما اپیدمی بیماری کنترل شده باشد، مسافران از مبدأ این کشورها می توانند منشائی برای بروز موج دوم بیماری محسوب شوند.

از مطالعات استخراج شده و همچنین نظرات خبرگان حوزه اپیدمیولوژی و مسوولان ارشد ستاد ملی کرونا می توان به این جمع بندی رسید که در صورت نبود واکسیناسیون حداقل تا یک سال آینده جامعه با این بیماری درگیر خواهد بود و شاید موج اول و دوم خیلی از هم قابل تفکیک نباشد. باید در نظر گرفت که اپیدمی جدید است و باید جدی گرفته گردد؛ بنابراین مهم ترین اقدام برای جلوگیری از موج دوم کووید-19 گسترده، پس از کنترل کامل اپیدمی کنون، تقویت نظام مراقبت، شناسایی به موقع موارد تک گیر و واکنش سریع علیه آن است.

محاسبات موج دوم: مطابق محاسبات مرکز پژوهش ها، اگر فرایند سیر این ویروس در ایران مشابه با کشورهای شرق آسیا باشد، به نظر می رسد که در صورت وجود موج های بعدی این فرایند نیز در کشور ایران محسوس خواهد بود. باید در نظر گرفت که نسبت افراد ایمن و آسیب پذیر در یک جمعیت احتمال و عظیمی موج دوم را مشخص می نماید. طبق نظر پژوهشگران در صورت وجود موج دوم این بیماری، فصل و زمان به وجود آمدن این موج مهم خواهد بود.

براساس برآوردهای انجام گرفته، موج بعدی اگر همزمان با شروع آنفلوآنزای فصلی باشد شدت موج بیشتر از موج اولیه خواهد بود. بر پایه نتایج پاندمی های قبلی و با در نظر دریافت محتمل بودن تغییرات در خود عامل بیماری (جهش ژنی) ممکن است میزان مرگ ومیر در موج دوم بیماری حتی بیشتر از موج اول باشد. پیش فرض محاسبات مرکز پژوهش ها این بوده که اگر فرایند طی بیماری براساس داده های رسمی و ارائه شده توسط وزارت بهداشت و شروع بیماری در ایران 20 بهمن ماه 1398 باشد، براساس میزان بهبودی 4/ 82 درصدی و میزان کشندگی 8 درصدی برآورد می گردد که فرایند بیماری در فروردین پیک موج اول را بزند.

براساس برآوردهای انجام شده اگر موج اول بیماری تا اوایل تیرماه 1399 مهار نگردد در آن صورت به احتمال قوی موج اول و دوم تحت شرایط موجود از هم قابل تفکیک نخواهند بود. موج دوم بیماری احتمالا در شهریور و مهر ماه رقم خواهد خورد. در تمامی شبیه سازی ها فرض عدم فراوری واکسن علیه این بیماری و عدم مصونیت کامل بیماران بهبودیافته از این بیماری مدنظر قرار گرفته است.

منبع: همشهری آنلاین

به "زمان احتمالی موج دوم کرونا در ایران چه ماهی است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "زمان احتمالی موج دوم کرونا در ایران چه ماهی است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید